Wednesday, August 18, 2021

Varagu arisi upma

Varagu arisi upma - Preparation time 45 mins

When i tried varagu arisi upma for the first time it was bit sticky.  Afterwards i soaked the varagu rice for half an hour and tried making upma it came out well. When this  upma is consumed it should be consumed hot with coconut chutney you will love it.


Ingredients:-

Varagu arisi - 1 cup 
Water - 2 and 3/4 cup
Carrot - 1 (chopped to small cube)
Small Onion - 10 (chopped to small strings)
Green chili - 2 finely chopped
Curry leaves - 2 strings (finely chopped)
Sesame oil - 5 to 6 tbsp
Ginger - finely chopped 1 or ½ tbsp
Asafoetida - ½ tbsp
Mustard seed - ¼ tsp
Urad dhal - 1 tbsp
Salt - to taste
Grated coconut - 3 tbsp (optional)

Preparation method:-

Wash and soak varagu rice for half an hour.

In a pan add oil, mustard, urad dhal and fry till mustard splutters and dhal turns golden brown.

Add asafoetida, curry leaves, chili, ginger, onion, carrot, salt and fry till the color changes slightly.

Add water to vegetables when it is boiling add the varagu arisi rava and stir till half the water is absorbed.

Close the pan and cook in low flame or keep the vessel in pressure cooker and cook for 4 whistle and  slow the flame and cook for 5 to 10 mins.

Serve hot healthy varagu rice upma with coconut chutney or pulikachal or pickle. 

No comments:

Post a Comment